Myyttiset – metsän kätköissä

Varjot pitenevät ulkona. Ilta tummuu tuvassa sulautuen hirsiseinien harmauteen. Päivän askareet on hoidettu – on tarinoiden aika. Kertomuksissa vilahtelevat maan alla asuvat maahiset, vaaralliset luonnonvoimat, korpien kätköissä lymyävät eläimet ja niitä suojelevat haltijat sekä koko metsän hallitsija Tapio.
Mikä tuolla vilahti? Oliko se jänis? Mikä on tuo liekki suon laidassa? Entä keitä ovat taivaanääreläiset? Astu metsään ja koe myyttien maailma kaikilla aisteilla! Myyttiset – metsän kätköissä -näyttelyssä Kuopion museolla tutustutaan itäisen Suomen alueen uskomuksiin, joita kerättiin muistiin 1600–1900-luvuilla. Osa uskomuksista on hyvin alkukantaisia ja jopa yleismaailmallisia. Itä-Suomen rikas suullinen kansanperinne säilytti erityispiirteensä pitkään, ja runot talletettiin arkistoihin loitsuina, lauluina, kertomuksina ja satuina. Myyttiset -näyttelyssä tarinat ja uskomukset punoutuvat yhteen todellisten eläinten ja luonnonilmiöiden kanssa. Joskus totuus on tarua ihmeellisempää.
Näyttely vie menneisyyden myyttiseen metsään, keskelle kansanuskon maailmaa. Se on tehty monilla aisteilla koettavaksi ihmettelyn paikaksi, jossa riittää tutkittavaa kaikenikäisille. Aisti entisajan metsän tunnelmaa, tutustu myyttisiin hahmoihin, joudu metsänpeittoon ja loitsi itsesi vapaaksi!
Suomalaisille metsä on aina ollut erityinen paikka. Esivanhempamme lähestyivät metsää kunnioittavasti. Metsä oli heille elävä olento, jonka kanssa keskusteltiin ja neuvoteltiin. Metsänhaltijoita lähestyttiin saaliin toivossa uhrilahjoin. Eläimillä, kasveilla ja luonnonilmiöillä oli myös omat myyttiset ominaisuutensa, joita havainnoitiin tarkkaan. Metsää asuttivat myös maahiset ja menninkäiset.
Metsä saattoi olla vaarallinen. Ihminen saattoi sairastua tai loukkaantua metsässä samoillessaan. Suurpetoja kunnioitettiin ja pelättiin. Ihminen tai eläin saattoi joutua metsänpeittoon, kummalliseen välitilaan, josta pois pääsemiseksi tarvittiin erityisiä keinoja. Loitsut auttoivat metsän hallinnassa ja sen vaaroilta suojautumisessa. Metsästä löytyi myös voimallisia materiaaleja, joilla sairauksista päästiin eroon.
Entisaikojen ihmisille maailman lainalaisuuksia selittivät kansanperinteeseen aikojen saatossa kertyneet tiedot ja uskomukset. Ne ohjeistivat tapoja, taitoja, taikoja ja loitsuja, joiden avulla tultiin toimeen luonnon ja myyttisen maailman kanssa. Monissa uskomuksissa pääosassa oli mahtava metsä.
Kuopion luonnontieteellisen museon ja Kuopion kulttuurihistoriallisen museon yhteistyönä tuotetussa näyttelyssä on esillä Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kokoelmaan tallennettuja taikaesineitä, joilla on uskottu olevan erityistä voimaa, sekä eläimiä Kuopion luonnontieteellisen museon kokoelmista. Lähde mukaan metsäpolulle seuraamaan esivanhempiemme askelia! Mitä heillä onkaan meille metsästä opetettavanaan?
Kuopion museon pääsymaksu 15/10 €, alle 18-v maksutta. Museokortti ja Kaikukortti käyvät.
Päivämäärät
28.2.2025 - 25.1.2026
Sijainti
Kuopion museo, 70100